Om Virksomhedsoverdragelsesloven

Virksomhedsoverdragelsesloven finder blandt andet anvendelse ved udbud og udlicitering af tjenesteydelser og præciserer lønmodtageres retstilling.

Overdrages en virksomhed eller en del heraf (f.eks. udlicitering af en tjenesteydelse) (§2), indtræder erhververen (leverandøren af tjenesteydelsen) umiddelbart i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overtagelsestidspunktet i henhold til:

1) kollektiv overenskomst og aftale

2) bestemmelser om løn- og arbejdsforhold, der er fastsat eller godkendt af offentlig myndighed, og

3) individuel aftale om løn- og arbejdsforhold.

Loven indeholder tillige en vis beskyttelse af medarbejderne ved udlicitering. §3 oplyser, at afskedigelse på grund af overdragelse af en virksomhed eller en del heraf anses ikke for rimeligt begrundet i virksomhedens forhold, medmindre afskedigelsen skyldes økonomiske, tekniske eller organisatoriske årsager, der medfører beskæftigelsesmæssige ændringer.

Den, der overdrager en virksomhed eller en del deraf (f.eks. udbyder ved udlicitering), skal ifølge lovens §5 i rimelig tid inden overtagelsen underrette lønmodtagerne om

1) datoen eller den foreslåede dato for overdragelsen,

2) årsagen til overdragelsen,

3) overdragelsens juridiske, økonomiske og sociale følger for lønmodtagerne og

4) eventuelle foranstaltninger for lønmodtagerne.

Til støtte for små og mellemstore virksomheder har Erhvers- og Byggestyrelsen lavet en hjemmeside, Udbudsportalen med oplysninger om, hvordan der laves et tilbud på en offentlig tjenesteydelse inden for 11 brancher, herunder rengøring. Vejledningen fører læseren trin-for-trin gennem fem faser – fra de indledende overvejelser til overtagelse af opgaven og opfølgning.

På samme hjemmeside findes tillige nyttige oplysninger om medarbejderinddragelse i forbindelse med kommuners udarbejdelse af servicestrategier og udbudspolitik, herunder om medarbejderinddragelse ved udbud og udlicitering.